Geldzaken- en regelzaken

Op deze pagina vind je informatie over geldzaken. Bijvoorbeeld of je recht hebt op toeslagen. Of op regelingen bij een laag inkomen. Heb je hulp nodig bij je post of het aanvragen van regelingen? In Haarlem zijn er instanties die je daarbij helpen. Wil je liever online tips of hulp? Kijk dan op de website van Wijzer in Geldzaken.

Bankrekening

Het regelen van geldzaken begint met een bankrekening. Als je geen bankrekening hebt, vraag deze zo snel mogelijk aan. Dat kan meestal ook online. Voor het aanvragen van een bankrekening heb je het volgende nodig:

  • Een woonadres in Nederland
  • Een Burgerservicenummer (BSN)
  • Een geldig identiteitsbewijs

Op de website van de Consumentenbond staat waar op te letten bij het kiezen van een bank.

Je betaalt vaak kosten voor een betaalpakket. De prijs verschilt per bank en per pakket. Vergelijk banken en de kosten op de website van de Consumentenbond.

Bankrekening opgezegd?
Is jouw bankrekening opgezegd, bijvoorbeeld omdat je dakloos bent of fraude hebt gepleegd?

Vraag dan een Basisbankrekening aan. Een Basisbankrekening heeft een aantal voorwaarden. De gemeente, bewindvoerder of hulpverlener moet mee tekenen voor de aanvraag. Meer informatie vind je op deze website.
Heb je hulp nodig bij het aanvragen van een Basisbankrekening? Neem dan contact met ons op.

Toeslagen

Tijdens detentie worden de meeste toeslagen stopgezet. Voorbeelden van toeslagen zijn de zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. Deze moet je na detentie opnieuw opstarten via de website van de Belastingdienst. Hiervoor heb je een DigiD nodig.

Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan hier aan.

Hulp nodig bij het regelen van digitale zaken? In de verschillende bibliotheken kun je terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid. Bijvoorbeeld het aanvragen van een DigiD of huur- en zorgtoeslag. Maar ook voor hulp bij het gebruik van de werkmap van het UWV of het online betalen van een verkeersboete. Bibliotheekmedewerkers helpen je hierbij.

Regelingen bij een laag inkomen

De gemeente Haarlem helpt mensen met een laag inkomen. Dit heet de minimaregelingen. Je kunt bijvoorbeeld een HaarlemPas aanvragen. Met een HaarlemPas krijg je kortingen en kun je makkelijk regelingen aanvragen. Je vraagt hem aan via de gemeente. Als je een bijstandsuitkering hebt, krijg je de HaarlemPas automatisch.

Andere minimaregelingen zijn de gemeentelijke zorgverzekering of kwijtschelding van de gemeentebelasting.  Kijk voor alle regelingen op de website van de gemeente. Of doe de Potjes-Check van Geldfit. Hiermee zie je snel welke potjes jij kunt aanvragen.

Voedselbank Haarlem
Heb je niet voldoende inkomen om je boodschappen te doen? Dan kun je terecht bij de Voedselbank Haarlem. Een aanvraag doe je via een hulpinstantie die met de Voedselbank samenwerkt. Meer informatie over aanmelden vind je op de website van de Voedselbank.

Kledingbank Haarlem
Shelter Haarlem organiseert een aantal keer per jaar een kledingbank met kleding, schoenen, speelgoed en babyspullen. Kijk voor data op hun website.

Stichting Comité Bijzondere Hulp
Ook kun je een aanvraag doen bij Stichting Comité Bijzondere Hulp. In bijzondere omstandigheden bieden zij financiële hulp. Heb je een probleem dat financieel niet op te lossen lijkt? En kan dat met een eenmalige gift opgelost worden? Kijk dan op hun website hoe je een aanvraag kunt doen.

Stichting Leergeld
Stichting Leergeld wil dat alle kinderen mee kunnen doen. Heeft jouw kind bijvoorbeeld een fiets of laptop nodig voor school? Doe dan een aanvraag via de website. Ook helpt Stichting Leergeld bij aanvragen bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur, Nationaal fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job.

Hulp nodig met de aanvraag van regelingen? Neem dan contact met ons op.

Sociaal Wijkteam Haarlem
In elke wijk zit een Sociaal Wijkteam. Je kunt hier terecht voor vragen over schulden, inkomen, wonen en zorg. Voor adressen en openingstijden, kijk op hun website.

Formulieren Infopunt Humanitas
Het Formulieren Infopunt helpt gratis met het invullen van formulieren. Bel voor een afspraak op: 023 576 34 40. Het spreekuur is op woensdagochtend van 9.00 tot 13.00 uur op Wilhelminastraat 12.

Hulp bij geld- en regelzaken

Weet je niet goed welke inkomsten en uitgaven je hebt? Vind je het invullen van formulieren lastig? Kun je wel wat hulp gebruiken met je administratie? Deze organisaties helpen je hierbij:

Het Sociaal Wijkteam in jouw wijk
In elke wijk is een Sociaal Wijkteam. Je loopt er vaak zo binnen. Bij het Sociaal Wijkteam kun je met allerlei vragen terecht. Er zitten deskundigen op het gebied van wonen, werk, geld en zorg. Kijk voor contactgegevens in jouw wijk op hun website.

Humanitas
Humanitas heeft twee afdelingen die helpen met geldzaken. Het Formulieren Infopunt helpt jou met het invullen van allerlei formulieren. Bijvoorbeeld je belastingaangifte of een digitale aanvraag. Ook ondersteunen zij met het lezen van moeilijke post. Voor informatie en openingstijden kijk op de website.

Heb je allerlei (ongeopende) post thuis liggen? Of kom je niet door je administratie heen? De afdeling Thuisadministratie helpt hierbij. Op hun website vind je meer informatie.

Mee & de Wering
Bij Mee & de Wering zitten medewerkers die helpen bij vragen over regels, wetten en voorzieningen. Zij helpen ook bij het invullen van formulieren of als je een klacht hebt. Op hun website staat meer informatie en contactgegevens.

Loket in de Stad
Bij het Loket in de Stad kun je terecht voor hulp bij geldzaken. Maatschappelijk werkers helpen je bij ingewikkelde aanvragen en het invullen van officiële papieren. Vind je het lastig om telefoongesprekken te voeren met instanties? Ook daar ondersteunen zij bij. Je kunt inlopen op dinsdag, donderdag en vrijdag van 11:00 – 12:30 uur op Nieuwe Groenmarkt 22 in Haarlem. Je hebt geen afspraak nodig.

Budgetondersteuning op Maat
Heb je meer hulp nodig met je geldzaken? De gemeente Haarlem biedt gratis een budgetcoach aan. Samen met deze coach kijk je naar je inkomen en uitgaven. Maar ook op welke toeslagen en regelingen je recht hebt. Als je schulden hebt, helpt de budgetcoach je betalingsregelingen af te spreken. Voor meer informatie kijk op de website van de gemeente Haarlem.

Jongeren en geldzaken

Vanaf je 18e jaar ben je zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. Dit kan nog best ingewikkeld zijn. Wat moet je regelen? Welke verzekeringen heb je nodig? Hoe zorg je dat je geen schulden krijgt? Op de website van Wijzer in Geldzaken vind je informatie en advies voor jongeren vanaf 18 jaar. Of kijk op de jongeren pagina van Nibud. Hier staan allerlei tips en tools over geldzaken voor jongeren.

Get a Grip voor jongvolwassenen
Ben je jonger dan 27 jaar? En weet je niet hoe je elke maand uitkomt met je geld? Humanitas helpt met Get a Grip. Een vrijwilliger zet samen met jou al je geldzaken op een rij. Als je betalingsachterstanden hebt, helpen zij jou met een regeling. En ook belangrijk: ze leren jou hoe je het beste met je geld omgaat. Meer informatie vind je op hun website of bekijk dit filmpje.

Gemeente Haarlem
Gemeente Haarlem