Uitkering

Mensen met te weinig geld kunnen een bijstandsuitkering aanvragen. Dit doe je bij de gemeente waar je ingeschreven staat. De gemeente onderzoekt of je recht hebt op een uitkering. Voor een uitkering heb je een DigiD, ID-bewijs, bankrekening en een inschrijving op een Haarlems adres nodig. Lukt het niet om je ergens in te schrijven? Misschien is een briefadres mogelijk.

Checklist: wat te regelen als je uit detentie komt

Uitkering en werk zoeken

Een uitkering geeft rechten, maar ook plichten. Je moet er alles aan doen om werk te vinden. Je klantmanager helpt bij het vinden van werk. De rechten en plichten van de uitkering zijn te zien in dit filmpje.  

Voor detentie een bijstandsuitkering?

Heb je korter dan 2 maanden vast gezeten? Dan wordt je uitkering weer opgestart. Stuur hiervoor je detentieverklaring naar je klantmanager.

Was je langer dan 2 maanden gedetineerd? Dan is de kans groot dat je opnieuw een uitkering moet aanvragen. Doe een online aanvraag via de website van de gemeente Haarlem.

Ben je dakloos?

Dan kun je met je briefadres een uitkering aanvragen. Dit doe je bij het loket van de Brede Centrale Toegang (BCT) op de Wilhelminastraat 10. De BCT is open van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur. Bellen kan ook op: 023 – 5114477.

Heb je huisvesting?

Vraag dan online een bijstandsuitkering aan de gemeente.

Bijstand onder de 27 jaar?

Ben je jonger dan 27 jaar en heb je een bijstandsuitkering aangevraagd? Dan heb je eerst 4 weken zoektijd. In deze 4 weken moet je actief op zoek naar werk of een opleiding. Je moet je inschrijven bij uitzendbureaus en solliciteren. De gemeente kijkt of je genoeg hebt gedaan om werk te vinden. Lukt het vinden van werken of een opleiding niet? Dan kent de gemeente soms wel de uitkering toe.

Voor detentie gewerkt?

Kun je niet terug naar je oude werkgever? En lukt het niet om nieuw werk te vinden? Vraag dan een Werklozen Wet (WW) uitkering aan bij het UWV. Voor een WW-uitkering moet je 26 van de 36 weken hebben gewerkt. 

Kom je niet in aanmerking voor een WW-uitkering? Vraag dan een bijstandsuitkering aan bij de gemeente. Doe een online aanvraag via de website van de gemeente Haarlem.

Voor detentie een UWV uitkering, zoals een WIA, WW of Wajong?

Had je voor detentie een Werklozen Wet (WW) uitkering? Bij een detentie korter dan 6 maanden kun je opnieuw een WW aanvragen. Dit doe je via de website van het UWV. Heb je langer dan 6 maanden vastgezeten? Dan heb je geen recht meer op WW.

Een WIA of Wajong uitkering start je na detentie zelf weer op. Stuur een brief naar:

UWV
Postbus 245
1000 AE Amsterdam

Vergeet niet je detentieverklaring mee te sturen!

Gemeente Haarlem
Gemeente Haarlem