Zorg en begeleiding

Iedereen heeft wel eens zorg of begeleiding nodig. Bijvoorbeeld medicijnen of als je naar het ziekenhuis moet. Maar ook als je psychisch wat hulp kunt gebruiken. Op deze pagina vind je een overzicht van allerlei soorten zorg in Haarlem.

Checklist: wat te regelen als je uit detentie komt 

Zorgverzekering

Zorg begint met jezelf verzekeren. Een zorgverzekering is nodig voor medische zorg, zoals je huisarts. Maar ook als je hulp nodig hebt op andere gebieden, zoals psychische hulp of verslavingszorg.

Tijdens detentie wordt je zorgverzekering tijdelijk stopgezet. Start na detentie zelf je eigen zorgverzekering weer op. Dit doe je zo:

  • Neem contact op met je zorgverzekering om je verzekering weer op te starten. Hiervoor heb je je detentieverklaring nodig. Detentieverklaring kwijt? Neem dan contact op met ons op. Wij vragen een nieuwe voor je aan.
  • Had je voor detentie een schuld bij je zorgverzekering? Dan is er een kans dat je een boete moet betalen aan het CAK. Wil je hulp bij het regelen van je schulden bij de zorgverzekering? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
  • Heb je een laag inkomen? De gemeente Haarlem heeft een collectieve zorgverzekering. Dit heet de gemeentelijke zorgpolis. Je krijgt meer vergoedingen en je hebt geen eigen risico. De gemeente heeft hier een filmpje over gemaakt. Overstappen kan alleen als je geen schuld hebt bij je zorgverzekeraar. Voor informatie en voorwaarden, kijk op de website van Gezond Verzekerd.

Huisarts

Bij je huisarts kun je terecht als je lichamelijke klachten hebt. Maar de huisarts biedt meer. Hieronder lees je hier meer over.

Nog geen huisarts?
Het is belangrijk dat je je inschrijft bij een huisarts. Anders kun je niet terecht als je klachten hebt of medicijnen nodig hebt. Veel huisartsen in Haarlem nemen geen patiënten aan buiten hun wijk. Zoek daarom een huisarts in je eigen wijk. Op Huisarts Online vind je alle huisartsen in Haarlem.

Praktijkondersteuner Huisarts GGZ
Veel huisartsen hebben een praktijkondersteuner voor geestelijke gezondheidszorg. Dit wordt een POH-GGZ genoemd. Een POH-GGZ helpt bij psychische klachten. Het voordeel van een POH-GGZ is dat je makkelijk terecht kunt met je vragen.

De POH-GGZ adviseert wat je kunt doen met je klachten. Dit kan een aantal vervolggesprekken zijn bij de POH-GGZ. Of verdere begeleiding bij een psycholoog. Wil je een gesprek met een POH-GGZ? Neem dan contact op met je huisarts.

Welzijn op recept (WoR)
In Haarlem kun je van je huisarts Welzijn op Recept krijgen. Bijvoorbeeld als je ergens mee zit, je eenzaam voelt of je slecht slaapt. Je krijgt dan een paar gesprekken met een welzijnscoach. De coach denkt mee hoe jij je beter kunt gaan voelen. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met je huisarts of met het Sociaal Wijkteam in jouw buurt.

Verpleegkundig spreekuur voor dak- en thuislozen
Dak – en thuislozen zonder huisarts kunnen terecht bij het spreekuur Damiate. De verpleegkundige op het spreekuur helpt bij lichamelijke klachten. Als het nodig is, word je doorgestuurd naar een huisarts, tandarts of specialist. Het spreekuur is bij Stem in de Stad op Nieuwe Groenmarkt 22. Je kunt op dinsdag en donderdag tussen 11.00 tot 13.00 uur terecht. Een afspraak is niet nodig.

Sociaal Wijkteam

In elke wijk in Haarlem is een Sociaal Wijkteam. Je kunt er vaak zo binnenlopen. Bij het Sociaal Wijkteam kun je met allerlei vragen terecht. Er zitten deskundigen op het gebied van wonen, werk, geld en zorg. Het Sociaal Wijkteam helpt jou verder. Kijk voor contactgegevens in jouw wijk op de website.  

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Iedereen heeft recht op hulp van een onafhankelijk cliëntondersteuner. Een onafhankelijk cliëntondersteuner denkt met je mee bij zorg- en regelzaken. Bijvoorbeeld als alle regels te ingewikkeld zijn. Of als je vastloopt met je eigen hulpverlener. In Haarlem zijn de ondersteuners te vinden bij MEE & de Wering en Stichting Cliëntenbelang. Je kunt ze bereiken via 088 - 65 228 88 en info@onafhankelijkeondersteuners.nl. Of kijk voor meer informatie op hun website.

Herstelacademie

De Herstelacademie is een organisatie voor en door mensen die te maken hebben (gehad) met psychische of verslavingsproblematiek. Het valt niet altijd mee om je leven op de rit te krijgen. Soms krijg je te maken met oordelen van anderen. En kan weer deelnemen aan de samenleving ingewikkeld zijn.

De Herstelacademie biedt cursussen en zelfhulp programma’s waarbij cursisten elkaar ondersteunen. Dit wordt begeleid door medewerkers die allemaal zelf ook te maken hebben (gehad) met een psychische en/of verslavingskwetsbaarheid. Voorbeelden van programma’s zijn Traumasporen, Herstellen doe je zelf en Ontdek je talent. Maar er is veel meer! Kijk voor het aanbod op de website.

Iedereen is van harte welkom. Je hebt geen verwijzing of indicatie nodig. Deelname is gratis.

Wil je weten of de Herstelacademie iets voor jou is? Vraag dan een informatiegesprek aan. 

Ambulante (woon)begeleiding

Soms is het fijn ondersteuning te hebben bij het wonen. Bijvoorbeeld als je het lastig vindt je huishouden te organiseren of je financiën. Je kunt daarvoor terecht bij Buurts. Buurts Haarlem heeft alles in huis en biedt begeleiding op allerlei gebieden.

Als je een toezicht bij de reclassering hebt, wordt ambulante (woon)begeleiding via de reclassering geregeld. Overleg hierover met je toezichthouder.

Behandeling

Heb je te maken met psychische problematiek of verslaving? Verschillende organisaties in Haarlem helpen hierbij. Voor deze hulpverlening is vaak een verwijzing nodig van je huisarts. Hieronder staan een aantal hulpverlenende organisaties op een rijtje:

  • Brijder: voor behandeling van verslaving
  • GGZ InGeest: voor behandeling van psychische klachten
  • PsyQ, voor behandeling van psychische klachten
  • Youz, voor behandeling van jongvolwassenen t/m 21 jaar met psychische klachten
  • De Waag, voor behandeling van agressie en seksueel grensoverschrijdend gedrag
  • Lievegoed, voor behandeling van psychische klachten en verslaving
  • De Linde, voor behandeling bij een licht verstandelijke beperking en psychiatrie

Vind je behandeling nog een stapje te ver? Je kunt ook terecht bij de Praktijk Ondersteuner GGZ van je huisarts.

Heb je een toezicht bij de reclassering? Dan heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Je toezichthouder kan jou verwijzen naar behandeling.

Gemeente Haarlem
Gemeente Haarlem