Dagbesteding en werk

In Haarlem zijn verschillende organisaties voor dagbesteding. Hier ontmoet je andere mensen en ben je zinvol bezig. Soms kun je doorstromen naar betaald werk. Houd je van koken, fietsen repareren, werken in het groen of meubels opknappen? In Haarlem is van alles te doen.

Checklist: wat te regelen als je uit detentie komt

Dagbesteding via Waardevol Werk

In Haarlem wordt dagbesteding geregeld via Buurts Waardevol Werk. Op de website van Buurts vind je de verschillende organisaties die dagbesteding aanbieden.

Ook kun je terecht bij SportWerkt! van MEE & de Wering. Drie dagdelen per week werk je (in groepsverband) aan een gezondere en actievere levensstijl. Daarnaast bereid je je voor op het vinden van (betaald) werk of een opleiding. Kijk voor meer informatie op hun website.

Hulp nodig bij het vinden van dagbesteding? Wij kunnen je helpen. Of ga naar het Sociaal Wijkteam in jouw wijk.

Een bijstandsuitkering en weer werken?

Als je een bijstandsuitkering hebt, kijkt de gemeente of je aan het werk kan. Lukt het niet zelf werk te vinden? Dan kun je ook bij ons terecht. Wij werken samen met Agros. Agros helpt ex-gedetineerden bij het vinden van werk. Ook ondersteunen zij als je liever een opleiding wil doen. Neem contact op met ons op voor de mogelijkheden. Of vraag het aan je klantmanager.

Ook kun je terecht bij SportWerkt! van MEE & de Wering. Drie dagdelen per week werk je (in groepsverband) aan een gezondere en actievere levensstijl. Daarnaast bereid je je voor op het vinden van (betaald) werk of een opleiding. Kijk voor meer informatie op hun website.

Wil je zelf op zoek naar werk?

  • Schrijf je in bij www.werk.nl van het UWV. Hier staan tips voor het zoeken naar werk en veel vacatures.
  • Neem contact op met het Werkgeverservicepunt. De medewerkers helpen bij het zoeken naar werk. Het adres is Zijlsingel 1. Je kunt ook bellen voor het maken van een afspraak op 088 – 50 19 191.
  • Maak een CV. Op internet staan verschillende voorbeelden. Kijk ook op www.werk.nl.
  • Schrijf je in bij verschillende uitzendbureaus, zoals Randstad, PDZ en Agros
  • Meld je aan bij online vacaturesites zoals Covebo, Monsterboard, Indeed en Nationale Vacaturebank
  • Bereid je sollicitatiegesprek goed voor.

Heb je meer begeleiding nodig bij het werken? Er zijn veel vormen van werken met ondersteuning. Organisaties die dit bieden zijn bijvoorbeeld Ecosol, Juttersgeluk of een kringloopwinkel. Als het goed gaat, kun je soms doorstromen naar betaald werk.

Weer aan het werk willen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De Herstelacademie organiseert daarom regelmatig de Informatieavond (vrijwilligers)werk. In de bijeenkomst wordt besproken wat jou helpt bij het zetten van de eerste stap naar werk. Maar ook hoe je aan het werk kunt blijven met je kwetsbaarheid. Deelname is gratis. Meer informatie over data en locatie vind je op de website van de Herstelacademie.

Werkcentrum Zuid-Kennemerland

Sinds 1 juni 2024 is het Werkcentrum Zuid-Kennemerland en IJmond geopend. Je kunt hier terecht met vragen of hulp op het gebied van leren, werk of loopbaan. Ben je op zoek naar een nieuwe baan of wil je advies over jouw kansen op werk? Of heb je vragen over het volgen van een opleiding of solliciteren? Organisaties die aanwezig zijn in het Werkcentrum zijn het UWV, de gemeente, Spaarne Werkt), en de onderwijsinstellingen.

Het Werkcentrum heeft dagelijks inloopspreekuur. Locatie is het UWV, Zijlsingel 1.

Maandag: 9.30 – 12.00
Dinsdag: 9.30 – 12.00
Woensdag: 14.00 – 16.30
Donderdag: 9.30 – 12.00
Vrijdag: 14.00 – 16.30

Ook is er telefonisch spreekuur. Je kunt bellen op nummer 06 - 500 27 183 op onderstaande tijdstippen:
Maandag: 09.30 – 12.00 uur
Dinsdag: 09.30 – 12.00 uur
Woensdag: 14.00 – 16.30 uur
Donderdag: 09.30 – 12.00 uur
Vrijdag: 14.00 – 16.30 uur

Ben je zelfstandig ondernemer (ZZP’er)?

Er komt veel kijken bij ZZP’er zijn. Je moet werk vinden, je administratie goed bijhouden en jezelf goed verzekeren. De gemeente helpt ZZP’ers, bijvoorbeeld als je tijdelijk niet kan werken. Informatie voor zelfstandigen vind je op de website van de gemeente.

Verklaring omtrent het Gedrag (VOG)

Voor sommige banen moet je een Verklaring omtrent het Gedrag aanleveren. Dit heet ook wel een VOG. Een VOG is in verschillende gevallen nodig. Bijvoorbeeld als je gaat werken met vertrouwelijke gegevens, geld of goederen. Ook als je als vrijwilliger gaat werken, kan een VOG nodig zijn.

In een VOG staat of jouw justitiële verleden een bezwaar vormt voor een bepaalde baan. Sommige strafbare feiten vormen een bezwaar voor de ene baan, maar voor de andere niet. De beoordeling wordt gedaan door Justis. Bij de beoordeling kijkt Justis ook naar:

  • hoe vaak de aanvrager met justitie in aanraking is gekomen;
  • hoe ernstig de feiten zijn;
  • hoe lang geleden de feiten zijn gepleegd;
  • de leeftijd van de aanvrager;
  • de omstandigheden waaronder het strafbare feit is gepleegd.

Het maakt uit hoe lang geleden de strafbare feiten zijn gepleegd. Dit heet een Terugkijktermijn. Meestal is dit 4 jaar, maar voor sommige leeftijden en delicten geldt een uitzondering. Je vindt de Terugkijktermijnen op de website van Justis.

Als jouw VOG wordt afgewezen, mag je in bezwaar gaan. Dit kan binnen 6 weken na de datum van de afwijzing. In jouw bezwaarschrift geef je aan waarom je het niet eens bent met het besluit. Justis neemt dan opnieuw een beslissing.

De Referentie
De directeur van een PI kan De Referentie afgeven. Dit gebeurt aan gedetineerden die ontwikkeld hebben in werknemersvaardigheden, in een vak of in een erkend beroepsprofiel. De Referentie is voor een toekomstige werkgever een bewijs dat een gedetineerde echt aan zijn re-integratie gewerkt heeft en gemotiveerd is. Met Justis is afgesproken dat dit document kan meewegen in een besluit om, ondanks een strafblad, toch een VOG af te geven.

Gemeente Haarlem
Gemeente Haarlem