Schulden

Als je rekeningen niet meer kunt betalen, worden problemen snel groter. Misschien pieker je over geld. En weet je niet meer hoe je eruit moet komen. Zoek dan zo snel mogelijk hulp. Hoe eerder, hoe groter de kans op een oplossing.  

Checklist: wat te regelen als je uit detentie komt

In Haarlem zijn verschillende vormen van hulp bij schulden. Hieronder vind je de mogelijkheden. Of kijk dit filmpje van de gemeente Haarlem.

Ondersteuning en advies bij schulden

Schuldhulp Maatje
Een Schuldhulp Maatje helpt met het op orde brengen van je financiën. Zij zetten je uitgaven en onbetaalde rekeningen op een rij. Zo voorkom je dat je schulden verder oplopen. De vrijwilliger biedt ook een luisterend oor en helpt je vol te houden. Interesse? Meld je dan aan via de website.

Sociaal Wijkteam
Medewerkers van verschillende organisaties in het Sociaal Wijkteam geven advies geven bij schulden. Als het nodig is kunnen zij je helpen bij een aanvraag voor schuldhulpverlening. Kijk op de website van het Sociaal Wijkteam voor de locatie in jouw buurt.  

Budgetcoach
Een gratis budgetcoach van Budgetondersteuning op Maat (BOoM) helpt je betalingsregelingen af te spreken met schuldeisers. Ook kan een budgetcoach je vaste lasten voor je betalen. Voor meer informatie, kijk op de website van de gemeente.

Meldpunt Schuldhulpverlening
Humanitas Haarlem heeft het Meldpunt Schuldhulpverlening. Een vrijwilliger van Humanitas helpt een overzicht maken van je inkomsten, uitgaven en schulden. Dit overzicht heb je nodig om in aanmerking te komen voor de minnelijke schuldhulpverlening. Meer informatie vind je bij Humanitas.

Schuldhulpverlening

Worden je schulden groter en kom je er zelf niet meer uit? Dan is schuldhulpverlening mogelijk. Bij schuldhulpverlening wordt de afbetaling van je schulden geregeld met de schuldeisers. Alle schuldeisers moeten vrijwillig willen meewerken. Heb je je drie jaar lang aan de regeling gehouden? Dan wordt de rest van je schuld kwijtgescholden.

Denk je na over schuldhulpverlening? Meld je dan bij het Sociaal Wijkteam in jouw wijk. Of bel de gemeente (14023) en vraag naar de afdeling schulddienstverlening. Wat meer uitleg over schuldhulpverlening? Kijk dan dit filmpje van de gemeente.

Bewindvoering

Beschermingsbewind
Moeten jouw geldzaken worden beschermd? Bijvoorbeeld omdat je niet goed met geld om kan gaan? Of omdat je psychische problemen of een verslaving hebt? Dat kan met beschermingsbewind. Beschermingsbewind wordt aangevraagd bij de rechter. Dit kun je zelf doen of met hulp van iemand anders. De bewindvoerder regelt al jouw geldzaken en post. Jij hebt daarover dan geen zorgen meer. Je krijgt leefgeld voor persoonlijke aankopen, zoals boodschappen of kleding.

Bij een laag inkomen betaalt de gemeente de kosten voor bewindvoering. Dit vraag je aan via de bijzondere bijstand.

Neem voor hulp bij het aanvragen van een bewindvoerder contact met ons op. Het Sociaal Wijkteam in jouw wijk kan ook helpen.

Jongvolwassen en schulden

NewFuture
Heb je schulden en ben je jonger dan 27 jaar? NewFuture helpt je uit de schulden te komen. Samen met een begeleider maak je een plan voor je schulden. De gemeente betaalt jouw schulden bij schuldeisers af. De gemeente is dan nog jouw enige schuldeiser. In 3 jaar ben je van je schulden af. Tijdens het traject ga je weer naar school of aan het werk.

Interesse? Meld je aan via Whatsapp (06-187 15113) of via newfuture@haarlem.nl. Of neem contact met ons op.

ZZP’er en schulden

Ondernemersspreekuur
Wat doe je als je als ZZP’er schulden hebt? Dan kun je terecht bij het ondernemersspreekuur van de gemeente Haarlem. De gemeente helpt bij vragen over geldzorgen. Bellen kan van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur. Het telefoonnummer is 14 023, kies voor optie 6 (ondernemersspreekuur).

Over Rood
Ook kun je terecht bij Over Rood. Daar helpen ondernemers elkaar bij betalingsachterstanden en schulden. Voor meer informatie kijk op hun website.

Gemeente Haarlem
Gemeente Haarlem