Zorg

Als je buiten al een zorgverlener had, kan het belangrijk zijn de gevangenis te informeren. Zo kan bestaande zorg zo veel mogelijk doorlopen. Geef de Medische Dienst in de gevangenis door welke zorg of medicatie je buiten had. Als je dit wil, kunnen jouw zorgverlener en de Medische Dienst contact met elkaar opnemen.

Zorgverzekering

Je bent tijdens je gevangenisstraf verzekerd via Justitie. Jouw eigen zorgverzekering wordt dus tijdelijk stopgezet. Dit doet jouw casemanager in de gevangenis. Om je zorgverzekering na detentie weer op te starten, heb je je detentieverklaring of ontslagbewijs nodig. Bewaar deze dus goed!

Ambulante (woon)begeleiding

Soms is het fijn ondersteuning te hebben bij het wonen. Bijvoorbeeld als je het lastig vindt je huishouden te organiseren of je financiƫn. Je kunt daarvoor terecht bij een organisatie die woonbegeleiding biedt. Voor woonbegeleiding is een indicatie van de gemeente nodig. Dit kan tijdens detentie al geregeld worden.

In elke gemeente zijn er weer andere organisaties werkzaam. Als je denkt dat woonbegeleiding wat voor jou is, neem dan contact met ons op. Wij helpen je verder met de indicatie en de juiste organisatie te zoeken.

Als je een toezicht bij de reclassering hebt, wordt ambulante (woon)begeleiding via de reclassering geregeld. Overleg hierover met je toezichthouder.

Behandeling

Heb je te maken met psychische problematiek of verslaving? En zou je na detentie hier behandeling voor willen? Verschillende organisaties kunnen je helpen. Voor deze hulpverlening is vaak een verwijzing nodig van je huisarts. Omdat de wachtlijsten voor behandeling lang kunnen zijn, is het handig je tijdens detentie al aan te melden. Hulp nodig bij een aanmelding? Neem dan contact met ons op.

Heb je een toezicht bij de reclassering? Dan heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Je toezichthouder kan jou verwijzen naar behandeling.