Inkomen

Een detentie heeft gevolgen voor jouw inkomen en het betalen van vaste lasten. Een aantal zaken moet geregeld worden, zodat jij of je gezin niet verder in de problemen komt.

Bijstandsuitkering van de gemeente (P-wet)

Tijdens detentie stopt jouw recht op een bijstandsuitkering. Je bent verplicht de gemeente door te geven dat je in detentie zit. Dit heet inlichtingenplicht. Doe je dit niet, dan kan de gemeente een hoge boete opleggen. Zorg dat je je detentie schriftelijk doorgeeft aan jouw klantmanager van de uitkering. Of vraag jouw casemanager dit voor je te doen.

Bij een detentie korter dan 2 maanden schort de gemeente de uitkering vaak op. Dit betekent dat je na vrijlating met een detentieverklaring de uitkering weer kan laten opstarten. Je hoeft dan geen nieuwe aanvraag te doen. Let op: neem wel je ontslagbewijs detentie mee.

Bij een detentie langer dan 2 maanden wordt de P-wet uitkering gestopt. Dit betekent dat je na vrijlating opnieuw een uitkering moet aanvragen. De gemeente heeft 6 weken de tijd om te beslissen of jij opnieuw recht hebt op een bijstandsuitkering.
 

WIA of Wajong uitkering van het UWV

Tijdens detentie heb je geen recht op jouw WIA of Wajong uitkering. Je bent verplicht het UWV binnen 1 week door te geven dat je in detentie zit. Doe je dit niet, dan kan het UWV een boete opleggen. Een wijziging geef je door via Mijn UWV. Je hebt hier een DigiD voor nodig.

Let op: Om jouw UWV uitkering na detentie te kunnen ontvangen heb je een inschrijving op een briefadres of woonadres nodig. Een adres van de gevangenis telt niet. Zorg dus dat je jouw inschrijving niet verliest tijdens detentie.

WW-uitkering van het UWV

Tijdens detentie heb je geen recht op jouw WW-uitkering. Je bent verplicht het UWV binnen 1 week door te geven dat je in detentie zit. Doe je dit niet, dan kan het UWV een boete opleggen. Je geeft jouw detentie door via UWV Telefoon Werknemers: 088 - 8989294. 

Als je korter dan 6 maanden gedetineerd zit, dan kun je jouw WW-uitkering weer opnieuw aanvragen via uwv.nl. Je hebt hiervoor je ontslagbewijs of detentieverklaring nodig. Zit je langer dan 6 maanden in detentie? Dan heb je na die 6 maanden geen recht meer op een WW-uitkering.

Let op: Om jouw UWV uitkering na detentie te kunnen ontvangen heb je een inschrijving op een briefadres of woonadres nodig. Een adres van de gevangenis telt niet. Zorg dus dat je jouw inschrijving niet verliest tijdens detentie.

ZZP’er

Neem dan contact met ons op. Samen kunnen we kijken wat de gemeente kan doen om jou en je bedrijf te helpen. Ook werken wij samen met het Instituut Midden- en Kleinbedrijf (IMK). Het IMK kan tijdens detentie bij je op bezoek komen om jou te ondersteunen met je bedrijf.

Werken in de BBA of na detentie? Alvast aanmelden!

Wij werken samen met Agros. Agros helpt ex-gedetineerden bij het vinden van werk. Ook ondersteunen zij als je liever een opleiding wil doen. Kennismaken met Agros kan al tijdens detentie. Zo kun je na detentie zo snel mogelijk aan het werk.

Kun je faseren naar de Beperkt Beveiligde Afdeling (BBA)? Dan heb je eerst werk of dagbesteding nodig. Ook hierbij kan Agros je helpen.

Neem contact op met ons op voor de mogelijkheden.

Verklaring omtrent het Gedrag (VOG)

Voor sommige banen moet je een Verklaring omtrent het Gedrag aanleveren. Dit heet ook wel een VOG.

In een VOG staat of jouw justitiële verleden een bezwaar vormt voor een bepaalde baan. Sommige strafbare feiten vormen een bezwaar voor de ene baan, maar voor de andere niet. De beoordeling wordt gedaan door Justis. Bij de beoordeling kijkt Justis ook naar:

  • hoe vaak de aanvrager met justitie in aanraking is gekomen;
  • hoe ernstig de feiten zijn;
  • hoe lang geleden de feiten zijn gepleegd;
  • de leeftijd van de aanvrager;
  • de omstandigheden waaronder het strafbare feit is gepleegd.

Het maakt uit hoe lang geleden de strafbare feiten zijn gepleegd. Dit heet een Terugkijktermijn. Meestal is dit 4 jaar, maar voor sommige leeftijden en delicten geldt een uitzondering. Je vindt de Terugkijktermijnen op de website van Justis.

De Referentie
De directeur van een PI kan De Referentie afgeven. Dit gebeurt aan gedetineerden die zich ontwikkeld hebben in werknemersvaardigheden, in een vak of in een erkend beroepsprofiel. De Referentie is voor een toekomstige werkgever een bewijs dat een gedetineerde echt aan zijn re-integratie gewerkt heeft en gemotiveerd is. Met Justis is afgesproken dat dit document kan meewegen in een besluit om, ondanks een strafblad, toch een VOG af te geven.